reklama

Tapas

Keď idete na tapas, idete sa najesť. Môžete si dať dva alebo štyri rôzne tapasy ako napríklad večeru, podľa toho ako ste hladný a ako veľmi je vonku teplo. Môžete si dať mäso na rôzne spôsoby, ryby, zemiaky, šalátiky. Tým, že ide o malé porcie, nezostanete preplnený. A v horúcom letnom španielskom podnebí je to na nezaplatenie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Najskôr vysvetlím, čo to vlastne tapas je. Ide o akékoľvek jedlo, teplé, či studené, podávané väčšinou v malých porciách, na malých miskách alebo tanierikoch. Definícia je veľmi široká, pretože aj v praxi sa stretnete s obrovským množstvom variácií.

Obrázok blogu

Hovorí sa, že andalúzsky tapas je najlepší zo španielskej kuchyne. Z mojej skúsenosti to môžem iba potvrdiť, či už ide o celošpanielsky tapas - patatas bravas (pečené zemiačky s pikantnou salsou), salchichas (španielske klobásky), jamón (šunka), tortilla de patatas (nie sú to žiadne chipsy, ide o klasickú vaječnú omeletu ale s kúskami zemiakov), mariscos (morské plody), patatas alli oli (varené zemiaky s bielou cesnakovou salsou), albóndigas (mäsové guľky ako fašírky ale opekané v cibuľkovej omáčke), ensaladilla Rusa (Ruský šalátik - v Španielsku je to niečo ako náš vlašský/vianočný zemiakový šalát ale kúskami tuniaka), solomillo al whisky (sviečková na whisky), pimientos (grilované alebo varené papriky), gazpacho (studená, rajčinovo-cesnaková polievka s olivovým olejom a kúskami šunky) alebo najzákladnejší tapas - olivy (väčšinou sa podávajú s kôstkou a dostanete ich niekedy automaticky k jedlu a takmer vždy k pivu).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Andalúzsky tapas - salmorejo (modifikácia gazpacha - hustejší a podávaný so sušenou šunkou a/alebo vajíčkom natvrdo), jamón ibérico (kvalitná ibérijská šunka servírovaná na tanieri), gambas (krevety), langostinos (veľké krevety), pescados (ryby - veľmi veľa druhov morských rýb), huevas (v preklade vajíčka, ale ide o malinké vyprážané guľôčky z rýb) alebo choco frito (typické v Huelve - vyprážaná sépia). Výber je naozaj veľký a chutný a samozrejme sa líši od mesta a miesta v ktorom sa nachádzate.

Obrázok blogu

Ešte pre zaujímavosť - pôvod slova tapas. V doslovnom preklade to znamená krytky alebo pokrývky (množné číslo). Tapa (jednotné číslo) vzniklo pri tom, že si ľudia zvykli zakrývať pohár piva (alebo nejaký nápoj) pred muchami. Robili tak buď malou miskou alebo kúskom pečiva (bagetky). Na túto misku začali pokladať aj nejaké to jedlo a tak vznikol samotný tapas.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Keď som raz išiel s jedným mojim španielskym priateľom v slovenskom supermarkete, zastavil sa pri parížskych šalátoch a prekvapene sa spýtal - tapas?

Marek Remža

Marek Remža

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som mladý človek, ktorý rád cestuje a objavuje nové veci. Momentálne žijem v Maastrichte. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu